Find dit behov

Sammenlign tilbud
Vælg det helt rigtige

Hvad er en hastighedstest?

En hastighedstest – eller en bredbåndsmåler, som den også bliver kaldt – tester din bredbåndshastighed. Du kan benytte den uanset, hvilken forbindelse du bruger. Måleren finder din download- og uploadhastighed på din internetforbindelse. Med den viden i baghåndet, er du bedre stillet, når du sammenligner internet og bredbånd.

Sådan laver du bredbåndstesten

For at få det mest præcise resultat ud af målingen, er det vigtigt, at du sørger for at have den mest optimale opsætning for at tage testen. Derfor bør du inden testen starters sørger for at:

1. Tilslutte computeren direkte til din router via et internet kabel.

2. Slukke forbindelse til det trådløse Wi-Fi, for at sikre du får forbindelsen via kablet.

3. Luk alle programmer og tjenester, som benytter internettet.

Fungerer på alle enheder

Du kan både teste din internethastighed på computer, tablet og mobil. Så du altid kan være sikker på, hvilken nethastighed du har på alle dine enheder.
Husk at slå Wi-Fi af på din mobiltelefon når du tester din forbindelse. Du bør også være opmærksom på om du er på en 3G eller 4G forbindelse, da der er stor forskel på hastigheden af disse forbindelser.
Er i tvivl om du har en 4G forbindelse, så tjek internet-indstillingerne på din telefon. Mange går nemlig rundt kun med 3G, simpelthen fordi de ikke har slået 4G til, i telefonens internetindstillinger. Så undgå at snyd dig selv og tjek hastigheden på dit mobile bredbånd her.

En 3G forbindelse ligger typisk på 4-20 Mbit/s i download hastighed, hvor en 4G forbindelse ligger mellem 17-71 Mbit/s. Den store forskel på hastigheden for de forskellige hastigheder skyldes primært, at det er en mobil forbindelse, som vi snakker om. Der kan være derfor udfald og områder med dårlig dækning.

Tag bredbåndstesten her og test din hastighed i de områder, hvor du oftest befinder dig, så du kan danne dig et indtryk af, hvor hurtig netop din mobile internethastighed er de steder, hvor du faktisk benytter den.

Benyt hastighedstesten og find din internethastighed hos Internetmatch.dk

Her på siden er det muligt for dig – ganske gratis – at tjekke din internethastighed.
Vores internet hastighedstest er et gratis værktøj til dig, så du kan teste din nuværende netforbindelse og afgøre, hvilken hastighed, der er den rigtige for dig. Efter testen, vil du derfor have de bedste forudsætning, for at kunne afgøre hvilket tilbud, som du føler vil matche dig bedst.

Får du ikke den hastighed du betaler for?

Er du utilfreds med din nethastighed på baggrund af denne test? Så tag testen igen et par dage senere. Er hastigheden stadig utilfredsstillende i forhold til, hvad du betaler for? Kontakt da din internetudbyder og hør, om der har været udfordringer i dit område, som kan have hæmmet din hastighed. Ellers kan du gå på Internetmatch.dk og få et overblik over, hvilke tilbud andre danske internetudbydere tilbyder.

Vælg dit bredbånd efter en hastighedstest

Uanset om du allerede har et bredbånd internet eller planlægger at få et nyt bredbånd internet er det en god ide at starte med en hastighedstest. En hastighedstest fortæller dig hvor hurtig din upload og download er på din adresse. 

For at få det bedste resultat og for at finde ud af om du får den internethastighed du betaler for, skal du tilsætte din computer direkte til routeren med et internetkabel. Også kaldet ethernet kabel. Du skal huske at slå den trådløse forbindelse fra. Alle andre enheder som benytter sig af internettet skal også slukkes. Det gælder også dine programmer og tjenester som firewall, antivirus og Skype. Her er det vigtigt at du efterfølgende husker at tilslutte dem.

Kør testen flere gange

Det er en god ide at køre internettesten flere gange i løbet af en dag. Gerne en 3-4 gange i tidsrummet 7 og 23. Det er her folk primært benytter sig af internettet og hvor din udbyder skal kunne levere den lovede hastighed. Husk både at tjekke upload (hvor du sender eks. e-mails med filer eller lægger billeder på Facebook) eller downloads (spil og streaming er gode eksempler). En anden god måde at finde ud af om hastigheden er korrekt er at tage en bredbåndtest hos flere udbydere. Viser testene det samme, har du en godt overblik over din hastighed.

Tjek også din router

Når du laver en hastighedstest som også går under navnet speedtest, er det en god ide også at have fokus på din router. Det kan nemlig være den helt store synder. Test derfor hastigheden flere steder i din bolig for at se om resultatet bliver det samme. At du for et langsomt testsvar kan også skyldes, at du har en dårlig og langsom router. Den kan du ofte få udskiftet hos din udbyder, hvis det viser sig at være årsagen til dit langsomme internet. Alternativt kan det godt betale sig at købe en, hvis det ikke løser udfordringen.

Vær også opmærksom på ping

Ved siden af at lave en hastighedstest er det vigtigt at lave en ping eller latency test. Det er den tid det vil tage for din computer at sende et ”ping” til en server og få et tilbage. Det fortæller hvor stor forsinkelse der er på dit bredbånd. Forsinkelsen bestemmes blandt andet af din adresse og den server du har sendt et ”ping”. Det betyder i praksis at det kan være serveren der er langsom, så tjek dit ”ping” når du spiller eller en anden aktivitet. Det kan give dig et andet resultat og ofte vil det være mere retvisende end hvis du udelukkende forholder dig til en speedtest. Får du et svar på under 20ms, kan du anset det for et godt svar.

Hvornår er det en god ide at lave en hastighedstest

Der er flere gange, hvor det giver god mening at lave en hastighedstest af din internetforbindelse. Den ene er dem er hvis du syntes at dit internet er langsomt. Husk at det kan skyldes din router, men også at du har mange store og tunge programmer åben på samme tid. Det kan også skyldes at I er mange der bruger internettet på en og samme tid og du ikke har købt det rigtige abonnement, der kan klare mange brugere på en og samme tid. Det kan også være at du bor i et område, hvor internettet generelt er langsomt.

Et andet godt tidspunkt at lave en hastighedstest er, hvis du overvejer en ny internetudbyder. Her giver det god mening at undersøge internethastigheden og kende den. Det giver dig et godt udgangspunkt, når du skal finde en ny, eller snakke med din nuværende om en bedre pris eller hastighed. 

Bredbånd eller fibernet

Hvilken type af internet du har mulighed for at få, afhænger af din adresse. Du kan lave en adressetest og se om det er muligt at få et fibernetabonnement. Fibernet er endnu ikke så udbredt at det er muligt at alle kan kobles på. På nuværende tidspunkt kan omkring 60% af Danmark få fibernet og det er primært storbyerne og andre større byer. Har du ikke adgang til fibernet, som er hurtigere og også dyrere end bredbånd, er det typisk bredbånd du skal undersøge og finde en udbyder af og her kommer din hastighedstest til hjælp. Mange betaler for en hastighed de enten ikke har eller har brug for, så det er en god ide inden, både at kende ens behov og hastighed, så du kan få det rigtige abonnement. 

Kend dit behov før du vælger en internetudbyder

Uanset om det drejer sig om internet eller andre ting, er det altid en god ide at kende ens behov før man træffer en beslutning. Er du alene og bruger du kun internettet i ny og næ. F.eks. tjekke avisen, mails og Facebook, er det et helt andet behov end hvis I er en familie, hvor I streamer film, spiller, laver skolearbejde, arbejder hjemme og lægger tunge filer op på internettet. Der kan endda være mange penge at spare, samtidig med at I får et bedre internet. 

Mange udbydere har nemlig aftaler med streaming- og musiktjenester, e-bøger mm., som samlet set er billigere, end hvis du skal ud at lave individuelle aftaler. Der kan også være penge at spare ved at I laver et familieabonnement samtidig, med jeres telefoner. Din hastighedstest fortæller dig også om dit behov og du kan bruge testen til at sikre, at din nye udbyder har en hastighed, der passer til dit behov.

Hvad kræver din internetudbyder af dig?

Udbuddet af internetudbydere er stort i Danmark, hvilke er til din fordel, når du skal finde en ny internetudbyder. Nogle internetudbydere kræver et oprettelsesgebyr og de fleste at du tegner et seksmåneds abonnement. Det første bør være muligt at undgå, da der findes mange internetudbydere og det sidste har mindre betydning, da du har mulighed for at opsige abonnementet, hvis udbyderen ikke opfylder sin del af aftalen og dit internet ikke har den rigtige hastighed.

Sådan får du et korrekt resultat i en hastighedstest

Selvom det ikke er livsnødvendigt at du får et 100% nøjagtigt svar på din hastighedstest, da det er nok at du får en indikation af, hvor god din hastighed er, er det stadig vigtigt, at du gør hvad du kan for at få det så nøjagtigt som muligt, da det giver dig en bedre viden om dit behov eller om du betaler for en hastighed som du i virkeligheden ikke får.

Der er flere ting du skal være opmærksom på, for at et mere korrekt testsvar.

Igangværende downloads

Er du i gang med at downloade eller har du gang i opdateringer, så vent med at tage en bredbåndstest, da du med stor sandsynlighed vil få et dårligere og langsommere testresultat.

Din trådløse router

Har du en trådløs router og sidder du et stykke væk fra routeren, kan du få et misvisende svar. Sæt dig tæt på routeren og sæt gerne et internetkabel i. Det vil være med til at give et mere retvisende billede af din hastighed.

Din netværksdækning

Når du tester dit bredbånd, har styrken af dit signal også en stor betydning for hastigheden. Du vil få en bedre og mere korrekt svar på din test ved at have en 4G dækning. Det er samtidig en god ide at sidde stille. Det er med til at sikre at signalet ikke hopper af.

Programmer eller apps der bruger meget data

Det er en god ide at lukke programmer og apps ned, som skal have adgang til internettet for at kunne fungere. Det er f.eks. streaming- og musiktjenester, men også Facebook og andre sociale medier.

Flere brugere af netværket

Selvom I er flere der dagligt bruger internettet, er det en god ide at der kun er en bruger, når der skal testes. Ellers er det noget der også kan betyde en lavere hastighed.

Bredbåndsnettets belastninger

Tag hastighedstesten på et tidspunkt hvor du ved at flere benytter sig af internettet. Det er nemlig tidspunktet, hvor der er størst belastning af bredbåndsnettet. Det er her at din udbyder skal kunne tilbyde dig den hastighed, som du har betalt for.

Har du gjort ovenstående, kan du være sikker på at din internettest er rimelig korrekt og giver det et godt billede af din internethastighed. Husk at det også er muligt at tjekke din internethastighed på din smartphone eller tablet.

Hvad er bredbånd?

Bredbånd er en af de måder du kan få og modtage internet på. Det benytter sig af dit elkabel og derfra videre via en router eller kabler. Det er en af de bedste eller hurtigste internetløsninger der findes, hvis man ser bort fra fibernet, som endnu ikke er landsdækkende.

Bredbånd kommer i to former. Fastnet bredbånd og mobilt bredbånd. Fastnet bredbånd er typisk hvad du har brug for hjemme og mobilt bredbånd er hvad du bruger, hvis du har en smartphone. Her får du det mobile bredbånd via dit sim-kort, som gør at du kan være online, når du ikke er hjemme og kan få glæde af bredbåndet. 

Det er en god ide at benytte sig af det faste bredbånd når du er hjemme, på din telefon, for modsat et fastnet bredbånd bliver din hastighed på din smartphone markant langsommere når du har brugt de GB du har købt for. Det er selvfølgelig muligt at købe mere eller skifte til et andet og mere passende abonnement.   

Hvor mange MBit har du brug for?

Hvilket abonnement du skal vælge, kommer an på dit behov. Som tidligere nævnt skal du have et abonnement med en høj internethastighed, hvis du spiller eller streamer film. Der er ikke noget mere irriterende at sidde og se en film og så vente på at den downloader den næste bid af filmen. Men det kan få flere aftener til at gå med at se blot en film. 

Er du alene og skal du bare have mulighed for at benytte internettet fra tid til anden, vil et abonnement på 10 – 19 MBit, som udgangspunkt være mere end nok til dit behov.

Er I en familie der fra tid til anden gerne vil se en film, spiller og er på internettet samtidig, skal I have et bredbåndsabonnement med en MBit mellem 20 -49. Hører I derimod til dem der streamer, spiller, laver lektier, høre musik og i det hele taget bruger internettet konstant og gerne samtidig, skal I forvente at have at have et abonnement på 50 MBit eller mere. 

 

Fibernet

I dag går flere og flere over og bruger fibernettet, hvis de har mulighed for det. Det skyldes at fibernettet er hurtigere og bedre og der er ikke forskel på down- og upload, som der er med bredbåndet. Der er heller ikke en forsinkelse, som der kan være med et bredbånd. Det skyldes at fibernet bruger lysledere og derfor er så hurtigt som lyset. Det er imidlertid ikke alle der har adgang til fibernettet endnu. Du kan slå din adresse op og undersøge om du har adgang til fibernet. 

Der arbejdes hårdt fra internetudbydernes side for at alle får adgang, men indtil videre er det kun 60% af danskerne der har adgang og primært i områder med mange mennesker. Sommerhusområder og andre steder der ikke er så befolket, har stadig kun bredbånd. 

Inden du vælger en udbyder, er det en god ide at undersøge din udbyders dækning i dit område. Der kan nemlig være stor forskel, især hvis du bor i et yderområde. 

5G – næste generation af bredbånd

5G er den næste generation af mobilt internet, som vil gøre internettet endnu hurtigere end vi ellers kender det. Det kan næsten fås i hele landet og er i princippet 1000 gange hurtigere end 4G, som er det vi ellers er vant til. Med 5G vil den forsinkelse vi nogle gange oplever med 4G og vores bredbånd forsvinde og du vil ikke længere opleve, at en film begynder at vises langsommere eller at det tager tid at sende en fil eller uploade billeder på Facebook.

Find den rigtige forbindelse

Internetmatch.dk er dit værktøj til at vælge den helt rigtige internetforbindelse. Benyt vores guides, råd og tips til at blive klogere på dine internet muligheder, og find de bedste tilbud her.

Trin 1

Find dit behov

Find dit behov

Brug guiden på denne side til at finde dine behov, så du ikke kommer til at betale for et produkt du ikke har behov for.

Trin 2

sammenlign

Sammenlign tilbud

Med dine behov i baghovedet kan du nu, nemt og overskueligt sammenligne de forskellige tilbud fra udbyderne.

Trin 3

hjerte

Vælg det helt rigtige

Når du har fundet dette rette tilbud, klikker du dig ind på tilbuddet, vil du blive sendt videre til udbyderen - Nemt og smart.

© 2020 Internetmatch.dk - Alle Rettigheder Forbeholdes.