LAN – Local Area Network

LAN er et lokal datanetværk og står for Local Area Network. De fleste kender det som forbindelsen mellem router og enhed. Man kan via en LAN forbindelse være flere computere og enheder sammenkoblet. På den måde kan man sende filer frem og tilbage mellem flere computere uden at være på internettet.

Et LAN spænder typisk 20-30 meter alt efter, hvilke router man benytter. Nogle LAN strækker sig dog imod 5 km, dette er som regel på skoler, universiteter og kontorbygninger.

LAN er i sin oprindelig forstand enheder koblet til en router eller switch via kabler. Siden hen kom betegnelsen WLAN, som altså står for Wireless LAN. WLAN er altså det som de fleste bruger rundt omkring i de danske hjem. WLAN blev hurtig den mest populære form for LAN forbindelse i takt med at bærbare computere blev mere udbredt. Med tiden bliver WLAN mere omtalt som Wi-Fi.

 

LAN Party

Et mere og mere normalt term er LAN parties. Et LAN party er en event, hvor en gruppe IT-interesseret mødes. Dette foregår typisk over en weekend, hvor der spilles computerspil. Her spilles der ikke udelukkende på LAN forbindelsen, eftersom de fleste computerspil nu til dags, er online-multiplayer baseret. Der kræves derfor internet, for at man kan koble på for at spille mod hinanden.

Udtrykket LAN party, kommer af, at man i starten ikke benyttede internettet. Man spillede udelukkende i mod hinanden via Local Area Network. Dette var den tidligste form for multiplayer mellem flere computere. Holder man i dag et LAN party, bruger man som regel internettet til at spille online. Når man tilkobler flere computere skal man huske at forbindelsen, og dermed hastigheden deles.
For at kunne holde et succesfuldt LAN party, bør man derfor sørger for, at man har en internetforbindelse, som kan holde til det store pres, med flere computere som skal være online på samme tid.

I dag er LAN parties ikke kun hjemme i boligen, men der bliver holdt årlige events, hvor flere tusinde kan deltage. Store event hoster som regel også en e-sports turnering. Her deltager de professionelle computerspillere, hvor de spiller om en præmie-pulje.

 

Seneste artikler

© 2020 Internetmatch.dk - Alle Rettigheder Forbeholdes.