Find dit behov

Sammenlign tilbud
Vælg det helt rigtige

Værd at vide om mobilt bredbånd

De fleste af os er bruger af mobilt bredbånd, selvom vi ikke er klar over det. Vi benytter os blandt andet af et mobilt bredbånd, når vi er online via vores smartphone. Uanset om vi nærmest har vores telefon klistret til vores hånd, eller blot bruger den i ny og næ. Der findes et kæmpe udvalg af forskellige udbydere af mobilt bredbånd og der er mange forskellige tilbud af mobilt bredbånd. 

Hastighed og data er nemlig det eneste de forskellige udbydere, som udgangspunkt har at differencer sig på, når de prøver at få dig som kunde.

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd, som det også kaldes, er anderledes end en fast bredbåndsforbindelse, som du ofte har hjemme via kabler. Mobilt bredbånd funger via et USB-stik, hvor man tilføjer et simkort og man er tilkoblet internettet. Kendetegnet ved et mobilt bredbånd ,modsat andre former for internet er at du ofte via ens abonnement køber en bestemt antal data eller Gigabyte og når de er opbrugt, får man et ualmindeligt langsomt netværk. Det er selvfølgelig muligt at købe mere data, men det er relativt dyrt. Sker det ofte at man har brugt sin data før tid bør man skifte abonnement til et med fri data eller hvis du bruger det hjemme skifte til en anden type internet, som f.eks. fast bredbånd.

Fordelen ved et mobilt internet i udlandet

Der er flere fordele ved et mobilt internet. Den ene er at du er online altid, også selvom du ikke er hjemme. Det er også muligt at være online i udlandet, hvis du har et SIM-kort i din telefon, som fungerer som mobilt internet. Det kaldes roaming. Om du kan være online, afhænger af dit abonnement. Nogle af de bedre abonnementer tilbyder at du kan være online i udlandet, hvis ikke skal du enten skifte abonnement eller være opmærksom på, at det kan ende med at blive meget dyrt. Mange er kommet hjem fra en ferie til en ubehagelig stor telefonregning. Det er heldigvis blev mere og mere almindeligt at have muligheden for at komme online i Europa via ens abonnement. Hvor meget data man har, afhænger af ens udbyder og abonnement.

Led efter det billigste mobil bredbånd

Som nævnt er der en stor konkurrence om mobilt bredbånd kunderne og derfor er det muligt at lede efter det billigste mobil bredbånd. Det er en god ide at bruge en sammenligningsside, når du skal finde det bedste tilbud. Det er dog vigtigt at være opmærksom på andet end prisen, når du skal finde et nyt mobilt bredbånd abonnement. Dækning er f.eks. vigtigt at være opmærksom på. Det er nemlig ikke alle udbydere, der er lige gode alle steder, så det er vigtigt at finde en der er god udbyder der, hvor du primært opholder dig og benyt dig af det firma, også selv om det ikke er det billigste. Der er nemlig ikke noget værre, end at have dårlig dækning, uanset hvor billigt det er. 

5G – næste generation af mobilt netværk

I dag, hvor de fleste bruger deres mobil online via et USB-stik og et SIM-kort, benytter de sig af det der populært går under 4G mobil bredbånd, men snart er det muligt at benytte sig af 5G mobilt netværk, som er hurtigere og mere stabilt end 4G bredbåndet. Fordelen ved 5G er at hurtigheden og stabiliteten som allerede nævnt, for det har betydning for at du kan streame og uploade filer og billeder, selv på din smartphone uden problemer. På nuværende tidspunkt er 5G, det hurtigste mobile netværk vi kender. Dvs. lige indtil 6G bliver opfundet og sendt på markedet. 

Kan jeg nøjes med mobil bredbånd

Svaret på det spørgsmål afhænger 100% af dit behov. Hvis du kun skal på internettet en gang i mellem, når du er hjemme også selvom det er på din bærbar, ikke har det store behov for at streame en film og bor alene i en lille lejlighed, så burde din telefon kunne dække dit behov for at være online – og så på din bærbar. Har du derimod brug for at streame film og sidde og arbejde, kan det godt blive lige stramt nok og du bør måske vælge at have en anden løsning ved siden af. Det kunne f.eks. være et fast bredbånd eller måske mobilt bredbånd via en router. Her skal du dog være opmærksom på om din router er stærk nok, til at dække hele jeres bolig. Er nettet for langsomt, kan i prøve at udskifte jeres router hos jeres internetudbyder til en stærkere.

Mobilt bredbånd uden binding

Modsat fast bredbånd eller fibernet, er det muligt at få et mobilt bredbånd uden binding. Det betyder i praksis, at du hurtigt og nemt kan flytte dit abonnement, skulle du finde en bedre og billigere abonnement. Det gælder dog kun, hvis du ikke har andre tjenester tilknyttet. F.eks. at du har købt en telefon samtidig med at du skiftede er et godt eksempel. Her vil du typisk binde dig for minimum seks måneder, før du kan skifte og din telefon bliver låst op, så den kan bruges af en anden udbyders SIM-kort.

Forskellen på fast bredbånd og mobilt bredbånd

Der er flere forskelle på et fast bredbånd og et mobilt bredbånd. Den ene er at fast bredbånd udelukkende kan bruges hjemme, med mindre at du tager routeren med og sætter den til en stikkontakt et andet sted. Den anden forskel ligger i hastighed og stabilitet. Et internet der benytter sig af et fast bredbånd, vil typisk være hurtigere og mere stabilt, end hvad du vil opleve på din telefon. Mange, men ikke alle, vil have et abonnement til deres telefon og et andet til deres internet hjemme. Det er nemlig ikke alle udbydere af mobilt bredbånd, der også har en god løsning til din bolig.

Tag udgangspunkt i dit og din families behov

Uanset hvilken løsning du ender med, mobilt bredbånd, fastnet bredbånd eller fibernet, skal du tage udgangspunkt i dit og din families behov. Det er nok de fleste der ikke har brug for et mobilt internet og ikke har en smartphone. Men der kan være stor forskel på behovet. Nogle sidder i toget eller bussen i timer dagligt og bruger måske tiden på at læse eller lytte til en podcast. Andre skal bare lige tjekke op på småting i ny og næ og ellers venter de til de er hjemme eller bruger internettet på arbejdet. Bor du alene har du et andet behov, end hvis du er en familie med store eller små børn. 

Start derfor altid med at klarlægge jeres behov, inden du finder en internetløsning. Husk at du som regel køber en vis mængde data og når de er brugt, vil det påvirke hastigheden. Derfor er det en god ide at kende ens behov, så man hverken køber for lidt eller for meget, medmindre man har valgt et abonnement med fri data, som ofte netop på grund af den fri data typisk ikke er i den billige ende. 

Hvilke enheder kan jeg bruge med mobilt bredbånd?

I princippet kan du bruge et mobilt bredbånd til de fleste af dine enheder, herunder din smartphone, din tablet og din laptop. Alt hvad det kræver er et SIM-kort og din udbyder sender som udgangspunkt et SIM-kort med, der passer til alle dine enheder. Derudover vil det typisk også passe ind i din router eller hvis du har et modem. Hvis ikke kan du bede din udbyder om at sende dig en router, der passer til dit nye SIM-kort.

Du kan også vælge at bruge din smartphone eller tablet for den sag som ”router” og slå hotspot til, på den måde kan du komme online på dine andre enheder. Det kan bruges som et alternativ, hvis f.eks. du er ude og ikke har anden adgang til internettet.

Mobilt bredbånd med fri data

Flere internetudbydere er begyndt at tilbyde mobilt bredbånd abonnementer, hvor der er fri data. Her er du ikke begrænset af hvor meget du er på nettet, men kan bruge løs som det passer dig. Det er en god og fleksibel løsning, hvis du primært bruger din smartphone, laptop eller tablet ude, eller hvis du har et skiftende forbrug og ikke vil sidde i en situation, hvor du løber tør for data. Den fungerer også hjemme, hvis du har en router. Her skal du dog være opmærksom på hvilke abonnement i har valgt og at i oveni skal have et telefonabonnement med adgang til internettet.

Din adresse bestemmer dit internet

Som udgangspunkt vil din adresse bestemme hvilke internet du kan få. Det gælder især med hensyn til fibernet, som alle endnu ikke har adgang til. Men det gælder også med et mobilt bredbånd. Når du skal finde det billigste mobile bredbånd, er du nemlig nødt til også at kigge på hvem der er de bedste internetudbydere, der hvor du bor. Det er der din adresse spiller ind. 

De fleste sammenligningssider har også den mulighed at du kan skrive din adresse og søge efter de bedste og billigste mobile bredbåndsløsninger, der hvor du primært vil bruge dit internet. Nogle udbydere er gode i nogle områder, andre i andre dele af landet. Det kan rent lavpraktisk betyde, at opholder du dig eks. i dit sommerhus, kan det ske at dækningen er markant dårligere, end hvad du ellers oplever. Med 5G, som bliver mere og mere almindelig bliver det heldigvis en oplevelse, vi vil se mindre og mindre af.

Tjek jævnligt for billigt mobilt bredbånd

Fordi teknologien er i rivende udvikling og fordi markedet for mobilt bredbånd er hårdt, kan du med fordel jævnligt undersøg markedet for de billigste mobil bredbånd og se om du kan få et bedre eller billigere mobilt bredbånd, end det du har på nuværende tidspunkt. Du kan også vælge først at undersøge om din nuværende udbyder har et bedre tilbud, end det du på nuværende tidspunkt har og bed dem om at skrifte dit gamle abonnement til det bedre. Husk det er dig der har teten her. Det sker sjældent uden at du undersøger og spørger. De fleste udbydere er på grund af den hårde konkurrence på markedet til at snakke med, især hvis du er en god og loyal kunde.

Fibernet vs. mobilt bredbånd

Fibernet er det hurtigste og mest stabile net vi på nuværende tidspunkt har, men det er endnu ikke alle der har adgang til fibernet. Det er primært i byerne at det er udbredt, selvom der arbejdes hårdt på at adgangen udbredes til flere. Ulempen ved fibernet er, at det ikke er mobilt og du ikke kan tage det med dig. F.eks. hvis du skal i sommerhuset og så skal du ud og have en ekstra løsning, hvis du ikke vil undvære. Det behøver du ikke med et mobilt bredbånd, da du blot kan tage routeren med.

Lav en hastighedstest

Hvad enten du har fast bredbånd eller et mobilt bredbånd, kan det være en god ide at lave en hastighedstest. Enten fordi du syntes dit internet er blevet lige lovligt langsomt eller hvis du overvejer at skifte udbyder. 

For at kunne få et korrekt svar, er det vigtigt at du lukker ned for alt hvad der gør dit internet langsommere. Det betyder din antivirus, dine streamingtjenester og apps. Husk at slå dit antivirus program til efterfølgende. Der skal heller ikke være andre brugere, imens du tager testen. 

Du kan med fordel tage den en 3-4 gange i løbet af et døgn og gerne i nærheden af din router. Husk også at årsagen til at dit net kan være langsomt, kan skyldes din router. Ved at teste flere gange i løbet af et døgn, får du en bedre fornemmelse af din internet hastighed og om den holder det din internetudbyder har lovet og hvad du betaler for. 

Det kan også være en god ide at prøve et par forskellige test og se om der er forskel der. Testen vil alt afhængig af hvor grundig du har været med at få lukket alt ”støjen” ude være rimelig korrekt og give dig et godt udgangspunkt, hvis du skal ud og finde en ny udbyder eller snakke med din nuværende.

Find den rigtige forbindelse

Internetmatch.dk er dit værktøj til at vælge den helt rigtige internetforbindelse. Benyt vores guides, råd og tips til at blive klogere på dine internet muligheder, og find de bedste tilbud her.

Trin 1

Find dit behov

Find dit behov

Brug guiden på denne side til at finde dine behov, så du ikke kommer til at betale for et produkt du ikke har behov for.

Trin 2

sammenlign

Sammenlign tilbud

Med dine behov i baghovedet kan du nu, nemt og overskueligt sammenligne de forskellige tilbud fra udbyderne.

Trin 3

hjerte

Vælg det helt rigtige

Når du har fundet dette rette tilbud, klikker du dig ind på tilbuddet, vil du blive sendt videre til udbyderen - Nemt og smart.

© 2020 Internetmatch.dk - Alle Rettigheder Forbeholdes.